День інформації "Василь Стефаник - митець великого таланту"

 

   

Нотатки до життя і творчості Василя Стефаника. 

( До 150–річчя від дня народження).        

Василь Стефаник – неперевершений  майстер соціально – психологічної новели.

 Народився 14 травня 1871 р., с. Русов, нині Снятинського району Івано-Франківської області, в сімї заможного господаря Семена Стефаника.

 Закінчив початкову школу у рідному селі, пізніше  школу у Снятині, 1883р. - польську класичну гімназію у м. Коломиї. У 1892 р. - вступає до медичного факультету Краківського університету.

 Життєвий і творчий шлях.

Стефаник-гімназист починає пробувати сили в літературі. Зі своїх перших творів Стефаник опублікував без підпису лише один вірш. У співавторстві з Мартовичем написав два оповідання: «Нечитальник» (1888) та «Лумера» (1889).

   У 1890 році Стефаник у зв’язку із звинуваченням в нелегальній громадсько-культурній роботі  змушений був залишити навчання в Коломиї і продовжити його в Дрогобицькій гімназії. Там він брав участь у громадському житті, став членом таємного гуртка молоді, особисто  познайомився з Франком, з яким  потім  підтримував  дружні зв’язки.

     У чернівецькій  газеті «Праця» надруковано новели «Виводи з села», «Синя книжечка», «Стратився», «У корчмі».

     1899 р.- з’явилися перша книжка новел «Синя книжечка». 1990 р.-збірка «Камінний хрест». 1901 р.- збірка «Дорога». 1916 р.- новела «Марія». 1917 р.- новели «Діточа пригода», «Пістунка», «Вона земля», «Дід Гриць», «Гріх», «Morituri». 1922 р.- новела «Сини». 1925 р.- новела «Воєнні шкоди».

   1926 р.- збірка творів «Земля». 1928 р.- новела «Дурні баби». 1933 р. – новела «У нас все свято».

  Творча спадщина письменника невелика. В. Стефаник створив усього 59 новел, але кожна з них є унікальною. Недарма український митець увійшов в історію літератури як письменник виняткової оригінальності, зі своїм неповторним баченням світу.

  Помер 7 грудня 1936 р. після тяжкої хвороби. Похований у рідному селі Русові.