"Прийшов Спас – йде вже літечко від нас"


Український наш рід прекрасний духовністю. З найдавніших часів наші пращури відбирали найцінніші надбання, збагачуючи їх, і бережливо передавали з покоління до покоління. Українці вміли відчувати природу, черпати здоров’я, силу й красу з її лона. Всі творчі сили людини були спрямовані на зміцнення сім’ї, свого роду.


Перший Спас - це Свято радості, плодоносності, природи, який називається Маковія. У цей день освячують квіти, як символ красивого і корисного, а також плоди найяскравішої і найсильнішої з квіток – маківки. Цього дня несуть до церкви освячувати букет -"маковійчик", який у православних наділений чудодійною силою - люди вірять, що букет на Маковія принесе їх родині здоров'я і благополуччя. Букет кожен має компонувати власноруч з квітів, які ростуть на нашій землі.


Другий Спас – Яблучний - одне з найбільших хліборобських свят. Його називають також Святом врожаю. За традицією, на яблучний Спас у бібліотеці також був накритий стіл дарами, які нам в цей час дарує природа: плодами лісів, садів та городів. У слов'ян яблуня символізує достаток, крім того, яблука в тисячолітній народній творчості уособлювали вічну молодість і безсмертя.


А скоро нас чекає ще й Третій Спас – Горіховий, який ми будемо відзначати 29 серпня і який ще називають Хлібним, Полотняним та Спасом Нерукотворного Образу Христа Спасителя. Серпень багатий на свята, звичаї та традиції! То ж хай серпневі свята принесуть у кожну українську родину злагоду, добро, добробут та достаток!