Соломія Крушельницька — видатна світова співачка

Народилася українська зірка 23-го вересня 1872-го року у селі Білявці на Тернопіллі в родині місцевого священника. У віці 19 років, Соломія вступила до Львівської консерваторії. Для продовження навчання здібна співачка вирушила до Італії.


Наприкінці 1890-их до Крушельницької приходить світова слава. Вона тріумфально виступає на сценах Італії, Іспанії, Росії, Австрії, Польщі, Єгипту, Аргентини, Чилі, виконуючи головні партії у таких шедеврах, як «Аїда» і «Трубадур» Верді, «Фауст» Гуно, «Страшний двір» Монюшка, «Кармен» Бізе», «Євгеній Онєгін» і «Пікова дама» Чайковського, «Мадам Батерфляй» Пуччіні.


Саме після виконання ролі Чіо-Чіо-сан її почали називати «Мадам Батерфляй», адже Соломія фактично врятувала оперу.


Під час зіркової кар’єри співачка не гордувала виступати на Батьківщині, даючи концерти у Львові, Стрию, Бережанах, Збаражі, Тернополі, Чернівцях. Вона підтримувала дружні стосунки з Іваном Франком, Ольгою Кобилянською, Миколою Лисенком.


Востаннє Соломія Крушельницька, спираючись на паличку, вийшла на сцену в 1949 році. У Великому залі Львівської філармонії 77 річна співачка вкотре підкорила публіку надзвичайним голосом і артистизмом. У той час вона вже була хвора на рак горла. Померла Соломія Крушельницька через 3 роки, у 1952-му. Її поховали у Львові на Личаківському цвинтарі поруч з могилою Івана Франка.