Літературний спогад "Подільська мрійниця, жінка незламного духу" (135 років від дня народження).


9 жовтня 1886 року у с.Денисів на Тернопільщині народилась Іванна Блажкевич. Дитяча письменниця. Її називають духовною донькою Ольги Кобилянської. Вчилася спочатку в початковій школі рідного села, далі в Тернопільській відділковій школі. Потім екстерном здала екзамени у Львівській семінарії на вчительський диплом.


Довгі роки працювала вчителькою в Івано-Франківській і Тернопільській областях, була директором сільськогосподарської школи Денисова, створювала дитячі садочки та займалась громадською діяльністю. Писала дитячі вірші. Була українською патріоткою, за що розплачувалась своїм здоров’ям та життям своїх дітей. Блажкевич створила 140 дитячих садочків, для неписьменних читальні, для дівчат швацькі курси. Пропагувала ідеї кооперації серед селян та була членом правління подільського союзу кооператорів. Влаштувала близько 700 творчих вечорів.


З 20 років одна за одною виходять книжки Іванни Блажкевич для дітей. Це оповідання, вірші, п’єси:
1920 “Святий Миколай в 1920 році”;
1923 “Тарас у дяка”;
1924 “Діло в честь Тараса”, “Вертеп”;
1928 “Мила книжечка”;
1929 “Пушистий король”;
1931 “У мамин день”;
1936 “Івась - характерник”;
1937 “Оповідання”;
1958 “Подоляночка”;
1971 “Прилетів лелека”

Про цю жінку ходили легенди і за її життя, і після нього. Вона залишила по собі цікаву літературну спадщину і світлу пам’ять серед галичан. А надто серед жителів села Денисова на Козівщині, де Іванна жила, творила, займалася громадською діяльністю.


Восени 1988 року в с. Денисові їй споруджено пам’ятник роботи скульптора Івана Мулярчука.
У 1993 році засновано літературну премію імені Іванни Блажкевич, яку щороку вручають українським літераторам у її рідному селі на день народження письменниці.