Всесвітній день яблук


Яблуня – найпопулярніше фруктове дерево, тому і заслуговує на таке свято. Восени багатий врожай яблук символізує достаток та благополуччя української родини. У пам’яті зринають рядки українського поета Максима Рильського «Яблука доспіли, яблука червоні!» чи Миколи Руденка «Ви їли яблука з моєї України?»
21 жовтня відзначається Всесвітній день яблук. Яблуня родом з Малої Азії, звідки переїхала до Палестини і Єгипту, а звідти до Європи. Яблука почали вживати в їжу понад 8,5 тисяч років тому. Смакові та цілющі властивості яблука розхвалені ще в рукописах, знайдених у єгипетських пірамідах і гробницях. Навіть комп’ютерна компанія Apple Makintosh обрала своїм символом яблуко. До України свято прийшло з Великобританії.

Цікаві факти про яблуко:
  • Щоб зробити 1 літр яблучного соку необхідно взяти 36 яблук.
  • 1 яблуко здатне замінити чашку кави.
  • Яблука зміцнюють імунітет, покращують пам’ять, стан судин.
  • Яблука вважаються природним антиоксидантом, тому регулярне їх вживання сприяє профілактиці вірусних і інфекційних захворювань.
  • Яблучний сік не має кольору і прозорий, як вода. При вичавленні яблучний сік набуває бурого кольору через взаємодію з повітрям, шляхом окислення.Яблука не тонуть у воді, так як на 25 відсотків складаються з повітря.
  • Яблуко – один з найстаріших фруктів. За дослідженнями археологів яблука почали вживати в їжу 8 тисяч років тому.