Екологічна стежка "Земля - планета, на якій живу"

Щорічно, 22 квітня люди по всій планеті відзначають День Землі. Цей день став загальнолюдським символічним святом любові та турботи за наш спільний дім. Cаме 22 квітня в різних куточках земної кулі небайдужі до екологічних проблем люди проводять різні яскраві і в той же час корисні заходи, спрямовані на те, щоб у світі стало більше чистоти і відповідальності. 
Тут читачам запропонували дізнатися Топ-10 цікавих фактів про нашу планету. Почитаємо?

1. Обертання Землі навколо своєї осі насправді займає не 24 години.
Повний оберт планети займає 23 години, 56 хвилин і 4 секунди. Це і є зоряна доба, як її називають астрономи. Ми можемо вирішити, що в такому випадку доба насправді на 4 хвилини коротша, цей час буде накопичуватися, і через кілька місяців день настане вночі, а ніч — вдень. Але не варто забувати, що Земля обертається навколо Сонця, саме воно постійно зсувається зі своєї позиції приблизно на один градус. Якщо ці два рухи скласти, вийде саме 24 години.

2. Тривалість земного року становить зовсім не 365 днів.
Цифра ця в реальності виглядає так: 365,2564 дні. Ці додаткові 0,2564 дні призводять до появи раз у чотири роки високосного року, у якому 366 днів. Виняток з цього правила — якщо рік не ділиться на 100 (1900, 2100 і т. д.), і якщо він при цьому не кратний 400 (1600, 2000 і т. д.)

3. Земля — єдина на сьогодні відома планета, на якій є життя.
Це так, незважаючи на відкриття води та органічних молекул на Марсі, амінокислот в космічних туманностях, перспективи існування життя під крижаним шаром супутника Юпітера Європи або на сатурніанському Титані. Але якщо життя на інших планетах є, експерименти і наукова робота обов’язково допоможуть її знайти. І все ж, бажаючи вченим успіхів у пошуках, поки доводиться визнавати, що Земля — єдине місце, придатне для життя. І це найголовніший факт в її історії.

4. Розплавлене «залізне» ядро Землі створює магнітне поле.
Воно називається магнітосферою. По суті, сама планета являє собою великий магніт з полюсами. На думку вчених, магнітне поле генерується у розплавленому зовнішньому ядрі Землі, де спека створює конвекційні рухи провідних матеріалів, що генерують електричні струми. Без магнітосфери планеті настав би кінець. Сонячний вітер вдарив би безпосередньо по Землі, обрушивши на неї величезну кількість випромінювання. Саме виснаження магнітного щита, за однією з версій, стало причиною загибелі, ймовірно родючого в минулому, Марса.

5. 70% поверхні планети не земля. Це — вода.
Коли вперше люди подивилися на Землю з космосу, вона отримала другу назву — Блакитна планета. Решта ж 30% займає, так звана, континентальна кора із середньою товщиною 35–45 км, яка досягає до 75 кілометрів під гірськими масивами. Підняття рівня Світового океану, що відбувається у результаті глобального потепління і танення льодовиків, — один із головних приводів для занепокоєння людства.

6. Земля складається із заліза, кисню і кремнію.

Якщо планету розділити за її складом, виглядатиме цей ряд так: 32,1% заліза, 30,1% кисню, 15,1% кремнію і 13,9% магнію. При цьому велика частина заліза фактично знаходиться у земному ядрі — 88%. Що стосується земної кори, то у ній найбільше кисню — 47%.

7. Земля насправді не куля.
Така назва для геометричної форми нашої планети — науковий консенсус. Насправді планета має форму сплюснутої у напрямку полюсів кулі, а її радіус у районі «талії» на 21 кілометр більше. Цим, до речі, пояснюється і інший цікавий факт: найбільшою гірською вершиною у світі, з урахуванням форми Землі, є не Джомолунгма, як прийнято вважати, а неактивний вулкан Чимборасо в Еквадорі.

8. Твердь земної кори відносна.
Поверхня планети насправді складається з літосферних плит, що знаходяться у постійному русі. Саме тектоніка несе відповідальність за землетруси, виверження вулканів, океанські западини. А ще вона рятує Землю від парникового ефекту: організми вмирають і виділяють вуглекислий газ. Якби вони не поглиналися землею, це призвело б до критичної маси вуглекислого газу в атмосфері. Земля б нагрілася і перетворилася на пекло.

9. З Антарктиди зникло 3 трлн тон льоду за останні 25 років.
Дослідження останніх 25 років показали, що в Антарктиді стало на 3 трлн тонн льоду менше. Тільки у 2017 році від льодовикового шельфу Ларсен С відколовся айсберг, один із найбільших в історії, його вага — понад 1 трлн тонн, а площа — половина острова Ямайки.

10. Величезну тінь, що накриває Землю, можна буде знову побачити у 2034 році.
Унікальне явище зафіксував у 2016 році космічний апарат Nimawari-8, що належить японській агенції, яка співпрацює з NASA: спочатку на планеті настав день, а потім усю територію Землі по діагоналі зліва направо накрила величезна тінь. Відео було зняте 9 березня, у час сонячного затемнення на відстані 35 тис. км від Землі. Тепер побачити таке незвичайне явище можна буде тільки навесні 2034 року.