Зоряна Замкова: "Що означає бути бути письменником?"

 "Пишу, бо яку користь може принести людям  письменник, окрім як залишатися собою і  творити? Пишу, бо маю дитячу віру в безсмертя  книг - цей найцінніший запас, який зібрало  людство у пошуках саморозуміння" - саме так  відгукується про про писання відома тернопільська   журналістка та поетеса.






Зоряна Замкова народилася в містечку Ланівці на Тернопільщині у родині журналістів. Закінчила в Тернополі десятирічку, далі – студентські роки в Львівському держуніверситеті ім. І. Франка. Деякий час жила в Одесі.
.
Писати почала років у чотири. В семирічному віці Зоряна вже займалася літературою - написала свою першу книгу про спалене німцями село. В юнацькі роки бралася писати вірші, як більшість емоційних, творчих молодих людей. Постійно друкувалися вірші та новели у всеукраїнській та тернопільській обласній пресі, літературних журналах, альманахах. Əmir Pəhləvan переклав вірші азербайджанською і вони публікувалися у їх періодиці.
Побачила світ у 2002 році в тернопільському видавництві «ДЖУРА» перша книга «Фрески собору видінь», яка удостоїлась диплому І ступеня у творчому конкурсі ім. В.Вихруща. Два роки працювала над наступною книгою «Клопоти з ідеалом», яка вийшла в 2004 році у видавництві «Підручники і посібники». Наприкінці 2017-го вийшла у видавництві «Терно-граф» книга «Маленька крапка знаку запитання» (поезія і мала проза). Згодом, у 2018-ому стала співавтором книги нарисів «Виклик долі», яку видав «Терно-граф» – про людей, сильних духом. Наприкінці 2021 року в серії «Мала проза України» побачила світ у видавництві «НК Богдан» книга «У лабіринтах дотиків» за фінансової підтримки Тернопільської ОДА і Тернопільської обласної ради.

Із 2006 року – у Національній спілці письменників України. Обиралася делегатом Х з’їзду письменників України.

Працювала:
  • у редакції тернопільської районної газети «Шляхом Ілліча» (нині «Подільське слово»).
  • в пресслужбі Тернопільської обласної ради профспілок,
  • в управлінні виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в Тернопільській області (2001—2017).
Публікувалася у журналах та альманахах «Тернопіль», «Подільська толока», «Курінь», «Золота пектораль», «Тернопільський оглядач», «Ятрань», web-журналі «Схід-Захід», інтернет-сторінках «Поетичні майстерні», «Севама», «Гоголівська академія» та ін.

Збірки поезій
  • «Фрески собору видінь» (2002)
  • «Клопоти з ідеалом» (2004)
  • «Маленька крапка знаку запитання» (2017)
  • У лабіринтах дотиків: новели, роздуми. (Серія «Мала проза України», 2021)

У 2022-ий пані Зоряна увійшла зі своєю новою книгою малої прози "У лабіринтах дотиків", яка нещодавно побачила світ. Окрім новел, у книзі цитувала тих, з ким співзвучна душа.







Сучасна література - досить широкий простір, який я тримаю в полі зору лише частково. Це не лише журнали, альманахи, газети а й публікації в інтернеті. Інших людей цікавлять новели, історії. Так що Інтернет допомагає знайти свого читача.

Навчитися читати - не головне. Набагато важливіше навчитися аналізувати прочитане, робити висновки. Як зауважив Будда, "скільки б мудрих слів ти не прочитав, скільки б не сказав, яка тобі від них користь, якщо ти не застосовуєш їх на ділі?".

Кажуть у кожної людини, яка у надрах землі, є все, що потрібно для повноцінного життя. І лише від кожної людини залежить, що вона дістане з глибини своєї душі, яке почуття, відчуття, емоцію, знання. Який талант розвине у собі, ким стане. Ставайте, у вас завжди є шанс.