Інформ-досьє "Нові часи - нові герої"

Сьогодні Україна офіційно вшановує пам'ять Героїв України. За те, що хотіли жити у вільній країні, за те, що хотіли жити у своїй країні, вони віддали найдорожче — своє життя.
Серед Героїв — наші земляки: Устим Голоднюк, Назар Войтович, Віталій Скакун, Віктор Гурняк, Тарас Слободян.

Устим Голоднюк – 19-річний юнак зі Збаража був вбитий пострілом снайпера у голову на вул. Інститутській 20 лютого. Хлопець якраз разом з товаришами повертався, щоб забрати поранених.
Снайперська гуля наскрізь прошила ООНівську блакитну каску хлопця. В його честь відкрили меморіальну дошку на фасаді рідної школи відкрили музей, куди передали його особисті речі. Міська рада присвоїла Устиму звання почесного жителя міста Бережани (посмертно).

Назар Войтович – наймолодший Герой Небесної сотні. Загинув на Майдані 20 лютого. 17-річний юнак приїхав на Майдан зранку «кривавого четверга» і пробув лише годину, загинувши від кулі снайпера.
Завжди привітний, доброзичливий, співчутливий, інколи — замріяний, заглиблений у свої потаємні думки – таким залишився у пам`яті рідних і друзів наймолодший герой Небесної Сотні Назар Войтович із с. Травневе на Збаражчині.
Назар навчався на третьому курсі Кооперативного коледжу в Тернополі на відділенні дизайну, обожнював живопис. Усі його роботи мали український дух: любив зображати на них калину, тризуб чи козаків.
Увечері 19 лютого він вирушив до Києва. То була його перша й остання поїздка. Хлопець пробув на Майдані близько трьох годин. Зранку 20 лютого в розпал кривавих подій на Інститутській він загинув. Йому було всього 18…
Рідні кажуть, не поїхати на майдан Назар просто не міг. Життєлюбний і талановитий хлопець не лише зацікавлено вивчав історію рідної країни, він хотів цю історію будувати.
Назарію Юрійовичу Войтовичу посмертно присвоєно звання Герой України з удостоєнням ордена “Золота Зірка”.
У рідній школі Героя відкрили музей Героя Небесної сотні, де зберігаються речі, які були з ним на Майдані.

Бережанець Віталій Скакун зголосився підірвати Генічеський автомобільний міст на Херсонщині, розуміючи, що не встигне повернутись — пішов на жертву. Подвиг воїна дозволив українським бійцям зайняти оборону на нових рубежах і втримати позиції. Президент посмертно удостоїв Віталія Скакуна звання Героя України.

З початком антитерористичної операції на сході України неодноразово вирушав у зону бойових дій як фотокореспондент та волонтер. У липні 2014 року Віктор Гурняк став співзасновником військово-патріотичної організації «Український легіон».
Влітку 2014 року добровільно вступив до 24-го батальйону територіальної оборони «Айдар» (нині – 24-й окремий штурмовий батальйон «Айдар» Сухопутних військ Збройних сил України; військова частина В0624). З вересня 2014 року брав участь в антитерористичній операції на сході України.
19 жовтня 2014 року загинув під час мінометного обстрілу при спробі вивезти з поля бою поранених товаришів, в районі 32-го блок-посту поблизу села Сміле Слов’яносербського району Луганської області.
22 жовтня 2014 року похований на полі Почесних поховань Личаківського кладовища міста Львів.


Тарас Слободян народився 10 грудня 1982 року. Проживав в місті Тернопіль. Йому завжди буде 31… Згадайте і помоліться!
Чуйний, добрий, справедливий – так про Героя Небесної Сотні з Тернополя Тараса Слободяна згадують рідні і друзі. Працював у Тернопільському національному економічному університеті.
У грудні 2013 року перебував на Майдані Незалежності у Києві, був активним учасником Революції гідності. Наприкінці грудня 2013 року був викрадений з Майдану і закатований на Сумщині.
Його тіло знайшли 1 березня 2014 року у лісосмузі на околиці міста Суми, зі слідами численних побоїв. Точної дати смерті встановити не вдалось.
Поховали Тараса Слободяна 5 березня 2014 року у Тернополі на Микулинецькому кладовищі.
Йому був лише 31 рік…
Згідно з Указом Президента України, Тарасу Слободяну присвоєно звання Герой України з удостоєнням ордена “Золота Зірка” (посмертно).