Інформина ""Поради енергозбереження"

Почнемо з добре відомого всім факту, енергія - основа життя на землі. Енергія завжди грала важливу роль в житті людини, тому що будь які її дії пов'язані з витратами енергії. Будь-яка людина, будь-яка сім'я , будь-яке суспільство не зможе обійтися без її споживання. Людина з давніх пір шукала все нові способи перетворення енергії для своїх потреб.
З роками людина споживає все більше й більше енергії , особливо електричної.

79% усієї енергії - на опалювання приміщень
15%  на теплові процеси (нагрівання води, приготування їжі тощо)
5% споживає побутова техніка
1% йде на освітлення, радіо та телевізійну техніку

Енергія надає людині важливі "послуги" у вигляді тепла для обігрівання і готування їжі, забезпечує роботу промисловості і транспорту. Ми вже знаємо, що для отримання цієї енергії необхідне паливо - нафта, газ, вугілля, ядерне паливо, дрова та інші первинні джерела (сонце, вітер, вода). Для того, щоб одержати цю енергію, необхідне спеціальне устаткування, наприклад, печі, турбіни або двигуни та ін.


Шляхи вирішення проблем:
  • навчитися розумно використовувати енергію;
  • використовувати екологічно чисті джерела енергії, щоб не забруднювати довкілля;
  • вимикати світло, якщо воно не потрбне;
  • користуватися енергозберігаючими лампочками.
  • не забувати вчасно вимикати електричні та газові прилади.

З закону збереження і перетворення енергії ми знаємо, що енергія не виникає з нічого і не зникає в нікуди, а використану енергію не повернути. Отже, потрібно намагатися не витрачати енергію марно, бо запаси енергоносіїв на Землі обмежені. Якщо ми будемо більш раціонально використовувати енергетичні ресурси, то ми зможемо зберегти природу в цілісності ще на багато років.